neděle 17. listopadu 2013

17. listopad - Den boje za svobodu a demokracii

Ještě jednou pěknou neděli,
dneska uplynulo 24 let od Sametové revoluce, která učinila významný obrat v českých dějinách. Při této příležitosti bych se s Vámi chtěla podělit o mé subjektivní pocity, dojmy a názory z doby před a po revoluci.
Na začátek by bylo dobré, abyste věděli, že období před revolucí znám pouze a jen z vyprávění a možná, že o něm nemám tolik informací k napsání takového článku, ale přece jen se o to pokusím.
Ať je to ve škole nebo v televizi, v novinách... zkrátka všude okolo nás se období komunismu považuje za striktně špatné. Nic nebylo k sehnání, lékařská péče byla na dvě věci a žilo se ve strachu a cenzuře, nemohli jste volně cestovat...Moje babička mi ale vždycky říká, že původní myšlenka tehdejšího systému nebyla vůbec špatná. V té době nebyla nezaměstnanost - existovaly tzv. umístěnky, kdy jste po vystudování měli práci téměř jistou.
 Co se týká zdravotní péče, tak dneska sice lékaři znají plno nových léků, mají moderní techniku atp.,  ALE z vlastní zkušenosti Vám můžu říct, že  jejich přístup k pacientům je většinou fakt strašný. Dnešní doktory vůbec nezajímá co vám je, jim jde jen o peníze, o to předepsat vám co nejdražší lék, který vám ve finále stejně nepomůže.
Po roce 1989 se také rozmohla korupce a různé "tunelování" , které teda vůbec české ekonomice nepřispívá. Další věcí, kterou bych chtěla zmínit jsou české firmy. Dneska už nemáme pomalu firmu, kde by nebyl zahraniční podíl, všechny naše tradiční firmy zanikly nebo byly odkoupeny zahraničními podnikateli.
Stále tedy nevím, jak to doopravdy je a bylo a co si o tom všem mám myslet. Kdyby existoval stroj času, určitě bych se do minulého století ráda podívala, ale bohužel... Možná, že mi vaše názory a komentáře udělají aspoň trochu jasno.
     Catherine

Žádné komentáře:

Okomentovat